Αντιτετανικός Ορός και λάθος χρήση.

More
8 years 6 months ago - 8 years 6 months ago #72 από 1576
του Ιατρού Νικολάου Βαΐτση.

Στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον κόσμο, ΟΛΑ τα παιδιά εμβολιάζονται κατά του τετάνου σε μικρή ηλικία, μέσω του τριπλού εμβολίου. Ο εμβολιασμός αυτός προσφέρει ανοσία στον Τέτανο για αρκετά χρόνια, και χρειάζεται ανανέωση ανά περίπου δέκα (10) έτη.

Για την πρόληψη της λοίμωξης από τέτανο συνιστάται καθαρισμός της πληγής με αντισηπτικό και αποστείρωση. Τα σπόρια του Κλωστριδίου του Τετάνου βρίσκονται παντού στη φύση, ειδικότερα όμως σε σκουριασμένα μέταλλα και μεταλλικά αντικείμενα, στά άχυρα και στηνκοπριά. Έτσι, αν κάποιος τραυματιστεί από ένα αντικείμενο ή π.χ. κατά τη διάρκεια αγροτικών εργασιών, συνήθως συνιστάται να του χορηγείται Ανθρώπινη Αντιτετανική Ανοσοσφαιρίνη(αντιτετανικός ορός) εφόσον είναι ανεμβολίαστος. Ο Τέτανος δεν αφήνει μόνιμη ανοσία, αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν ένα άτομο νοσήσει και ιαθεί, μπορεί κάποτε πάλι να ασθενήσει. Γι' αυτό θα πρέπει να κάνει και Αντιτετανικό Εμβόλιο.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι ο Τέτανος δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Στην καθ' ημέρα ιατρική πρακτική των τραυμάτων, δυστυχώς γίνονται δύο λάθη, εκ διαμέτρου αντίθετα.

Από την μεριά των ασθενών, τραύματα ρυπαρά εκτιμώνται ως "απλά" και ουδεμία ιατρική φροντίδα επιζητείται, ενώ ο ασθενής είναι ανεμβολίαστος τα τελευταία 10 χρόνια, όπως προβλέπεται.

Από την άλλη μεριά, από κάποιους αδιάφορους ιατρούς επιλέγεται, ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ, η εύκολη και γρήγορη λύση, το παραμικρό τραύμα αντιμετωπίζεται με καθαρισμό-αντισηψία-επίδεση και πάντα με Αντιτετανικό Ορό, δηλαδή Ανθρώπινη Αντιτετανική Ανοσοσφαιρίνη(ΤETAGAM), ενώ -δυστυχώς- τα τελευταία χρόνια δεν ανευρίσκεται σε κανένα Νοσοκομείο ή Φαρμακείο αμιγές Αντιτετανικό Εμβόλιο. Αυτό όμως έχει δύο επιπτώσεις, την Ιατρική και την Οικονομική. Η χορήγηση Ανθρώπινης Αντιτετανικής Ανοσοσφαιρίνης "καλύπτει" τον ασθενή γιά είκοσι (20) μέρες το πολύ μόνο και μετά είναι ΑΚΑΛΥΠΤΟΣ σε νέο τραυματισμό, ενώ ένα Αντιτετανικό Εμβόλιο (ANATOXAL-TE Berna) θα τον κάλυπτε για ΔΕΚΑ(10) χρόνια!!! Από την άλλη πλευρά, το Εμβόλιο κοστίζει κάτω του ενός (1)Euro, ενώ η Αντιτετανική Ανοσοσφαιρίνη κοστίζει πάνω από οκτώ( Cool Εuro!!! Αν υπολογισθεί ότι σε δέκα χρόνια ο μέσος πολίτης τραυματίζεται 3 φορές περίπου αυτό σημαίνει 24 Euro κόστος, ενώ με ένα Εμβόλιο ενός (1) Euro θα ήταν εξασφαλισμένος με ανοσία δεκαετίας.

Ο ορός(TETAGAM είναι ο ορός και ΟΧΙ το εμβόλιο) χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ με το εμβόλιο σε ρυπαρά τραύματα μη επαρκώς εμβολιασμένων ασθενών και ΟΧΙ όπως συνηθίζουν κάποιοι αδιάφοροι ιατροί σε κάθε θλαστικό τραύμα μαζί με αντιβιωσούλα και χαπάκι για προστασία του στομάχου!!!

Για περισσότερα διαβάστε εδώ:

vaitsis-farsala.blogspot.gr/2012/03/blog-post.html

και εδώ:

www.pfy.gr/forum/index.php/topic,1668.msg40119.html#msg40119


για την αντιγραφή,

Αργύρης Αργυρίου
Γενικός Ιατρός.
Last edit: 8 years 6 months ago by 1576.

Παρακαλώ πατήστε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.


Φιλικής Εταιρείας 9, 654 03, Καβάλα.
Τ.Θ. 1561,Τηλ. 2510 223 172 - info@iskavalas.gr
ΙΒΑΝ ( Τράπεζα Πειραιώς ): GR2501722450005245033816392
Ώρες Εξυπηρέτησης: Καθημερινά 10:00 - 14:00 & Τετάρτη 10:00-16:00