Βασική αρχή για να λειτουργεί αποτελεσματικά μια μικτή οικονομία είναι να υπάρχει ισότιμη μεταχείριση μεταξύ του Ιδιωτικού και του Κρατικού τομέα.
Υπάρχει όμως;
Ας πάρουμε την περίπτωση των Κρατικών δομών Υγείας όπως π.χ. τα ΠΕΔΥ και οι ΤΟΜΥ από την μια μεριά, και των ιδιωτικών Ιατρείων από την άλλη.
Από την μια δεν υπάρχει πρόβλημα στα ΠΕΔΥ και στα ΤΟΜΥ το πρωί να δουλεύει π.χ. ένας Παθολόγος και το απόγευμα ένας Γενικός Ιατρός στο ίδιο γραφείο.
Από την άλλη αν το κάνει κανείς αυτό σε ένα ιδιωτικό Πολυιατρείο (το οποίο θα ελάττωνε τα λειτουργικά κόστη στο μισό ) θεωρείται έγκλημα καθοσιώσεως και το Ιατρείο δεν παίρνει απλούστατα άδεια από τον αντίστοιχο Ιατρικό Σύλλογο...
Για να μην μιλήσουμε για το κατά πόσο πληρούν τις απαιτήσεις σε χώρους αναμονής και τουαλέτες οι νεοσύστατες ΤΟΜΥ, με βάση τις ειδικότητες και τις επαγγελματικές ομάδες γενικότερα που φιλοξενούν. (Εδώ διαβάζουμε ότι υπάρχουν ΤΟΜΥ που είναι 125 τετραγωνικά, όλο και όλο ).
Να θυμίσουμε ότι η σύνθεση μιας ΤΟΜΥ σε πλήρη ανάπτυξη είναι 4 Γενικοί Ιατροί / Παθολόγοι, 1 Παιδίατρος, 2 Νοσηλεύτριες, 2 Επισκέπτες Υγείας, 1 Κοινωνικός Λειτουργός και 2 Διοικητικοί Υπάλληλοι.
Δεν είμαι άλλωστε καθόλου βέβαιος ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι εκλήθησαν ποτέ να πιστοποιήσουν την καταλληλότητα των χώρων Κρατικών δομών Υγείας.
Πριν από 5 μήνες άλλαξα χώρο Ιατρείου (πήγα στην παραδιπλανή πόρτα στην ίδια πολυκατοικία και στον ίδιο όροφο) και μου ζητήθηκε ένας ολόκληρος φάκελος με χαρτιά που έπρεπε να καταθέσω στον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας.
Τώρα που θα κάνω συστέγαση με συνάδελφο, μου ζητούν πάλι τα ίδια χαρτιά εκ νέου.
Μια ερώτηση που ακούγεται λίγο άσχετη (αλλά δεν είναι): Τα Ιατρεία των Δήμων έχουν άδεια ;
Αργύρης Αργυρίου
Ιδιώτης Γενικός Ιατρός
Καβάλα.
Παρακαλώ πατήστε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.